Jam-Warez

Найпопулярніші статті


Понад 60 небайдужих чернівчан відгукнулися на заклик Громадського комітету з догляду за українськими історичними похованнями на Руському цвинтарі (+ фото)

Розмістив: Admin | Переглядів: [88] | Коментарі [0] | 19 квітня 2009
Понад 60 небайдужих чернівчан відгукнулися на заклик Громадського комітету з догляду за українськими історичними похованнями (голова Д. Сірман), прийшовши на Руський цвинтар у Чернівцях в День пам’яток історії та культури для впорядкування могил визначних діячів буковинської історії. Були серед них і діти (учні ЗОШ №16), і представники молодіжних організації (Спілки активної молоді та молодіжки НСНУ), і вже цілком посивілі активісти Українського Народного Дому та депутати Першотравневої районної ради.
Вже традиційно акція Громадського комітету розпочалася від двох могил, увінчаних тризубами – Антона Лукашевича, визначного громадського діяча, члена Українського Національної Ради 1918 року., та Євгенії Ярошинської, відомої української письменниці Буковини. Ці могили є для буковинців символом незнищенності українського духу і українських державницьких традицій, які не змогли знищити довгі десятиліття румунської окупації та комуністичного режиму.
Розподілившись на групи, учасники акції «Упорядкуємо пам’ять та пам’ятки» загалом прибрали того дня близько 70 поховань, які перебувають на обліку Громадського комітету з догляду за українськими історичними похованнями. Ними також було проведено фотомоніторинг стану збереженості українських історичних поховань, більшість з яких, на жаль, досі не взяті на облік міською радою як пам’ятки культурної спадщини м. Чернівців. Відзначивши набагато кращий, аніж минулого року, санітарний стан центральної частини Руського цвинтаря, учасники акції констатували, натомість, катастрофічний стан багатьох історичних поховань.
Піднятий з землі минулого року надгробок героя війни з Наполеоном, нащадка стародавнього боярського роду полковника Івана Калмуцького і надалі чекає на увагу до себе з боку міської влади, а тим часом з нього зникають важливі скульптурні деталі (зокрема, лицарський шолом). Майже цілком зруйнованим є напис на могилі Мелетія Галіпа, визначного духовного та громадського діяча Буковини, одного з нечисленних українських членів православної консисторії, голови товариства української православної шляхти Буковини та голови Українського Народного Дому в Чернівцях. Звалений на землю кілька років тому надгробок директора української гімназії в Чернівцях, члена Української Національної Ради Корнелія Козака минулого року ще був цілим, а нині його вже розбито на два уламки. Невпинно руйнується могила першого українського героя І Світової війни з Буковини Івана Вишньовського, потребуючи негайного ремонту. Потребують ремонту надгробки членів Української Національної Ради 1918 року Миколи Спинула, Миколи Драгомирецького, Іллі Семаки. Ганьбою для нашого міста залишається стан збереження унікального надгробного пам’ятника – так званої каплиці авіаторів, в якій поховано українського військового льотчика Ореста Радомського.
Громадський комітет з догляду за українськими історичними похованнями ініціюватиме взяття перелічених вище та ряду інших надгробних пам’ятників міською радою на облік пам’яток культурної спадщини м. Чернівців та домагатиметься від міської влади виділення коштів для їх ремонту та реставрації. Українці, які складають три чверті населення Чернівців і на три чверті наповнюють міську казну, мають повне право вимагати від керівництва Чернівецької міської ради забезпечити фінансуванням збереження української історичної спадщини у відповідній пропорції.


Біля могили Антона Лукашевича



Біля могили Юліана Сембратовича



Зруйнований надгробок Корнелія Козака



Зруйнований надгробок Мелетія Галіпа



Йдемо до могили комісара поліції Осипа Яворського



Напис на могилі Ореста Радомського



Обшарпана каплиця авіаторів - могила Ореста Радомського



Очищуємо від бруду руїни пам'ятника Івана Калмуцького



Пам'ятник Келестина Костецького



Прибираємо могилу Євгенії Ярошинської



Руйнується могила забутого героя Івана Вишньовського


Інформацію та фото надав
Громадський комітет з догляду за українськими історичними похованнями

Увага!
Права на публікацію можуть належати особам, які не повідомлені про розміщення на нашому ресурсі.
Після перегляду статті залишайте свої коментарі.

Тут реклама

Інформація

" Гість " не можуть коментувати дану новину.

Правила порталу

Забороонено
  • Зовнішні посилання на сторонні ресурси
  • Імена з нецензурних висловів
  • Непристойні вислови
  • Флуд
  • Реєстрація декількох користувачів
За це можна отримати:
  • Блокування від 7 днів.
  • Видалення облікового запису.

Погода

Зараз на сайті:

Всього відвідувачів: 12

На сайті: 1
Гостей: 5

Список користувачів :
.

Список Роботів:
Googlebot , MSN , Yandex , Rambler , Googlebot Image .

Статистика