Jam-Warez

Найпопулярніші статті


Буковинська толерантність: у трьох з шести номінацій обласного конкурсу «Книга року» перемогли румуномовні видання

Розмістив: Admin | Переглядів: [134] | Коментарі [0] | 18 травня 2009
На розгляд журі цьогорічного обласного конкурсу «Книга року» було подано 36 видань, що побачили світ протягом 2008 року, які змагалися за перемогу у номінаціях: «Книги для дітей», «Історико-краєзнавча література», «Наукова, навчальна література», «Проза», «Поезія» та «Мистецтво». При визначенні переможців журі враховувало: зміст видання, рівень підготовки його довідково-пошукового апарату; рівень редакційно-видавничої підготовки видання, ілюстрацій до нього; розробка нових тематичних спрямувань; оригінальність дизайнерського рішення, відповідність художнього рішення змісту, читацькому і цільовому призначенню видання; якість поліграфічного виконання, його суспільну і професійну значущість. Про це повідомляє ЧОДА.
Так, у номінації на кращу дитячу книжку Буковини були представлені: «Українські народні казки. Казки Закарпаття» Миколи Зінчука, книжки Василя Мельника «На лісовій торговиці», Георгія Шевченка «Свято першого яєчка» та «Казки для дітей» в трьох частинах Серафими Криган. Саме останні збірки, видані румунською мовою видавництвом «Букрек» і здобули перемогу у своїй номінації.
У номінації ж «Історико-краєзнавча література» перемогу здобула «Національна книга пам'яті жертв Голодоморів 1932-1933,1946-1947 років в Україні. Чернівецька область», що побачила світ у видавництві «Зелена Буковина». Книга здобула перемогу одностайним рішенням журі, тим самим обійшовши «Мистецьку Буковину» Кузьми Демочка, «Мої мандрівки по Буковині» Івана Снігура, а також книгу Ігоря Буркута «Зброя останньої надії проти зброї відчаю», історичний нарис Софії Березіної «З історії чернівецьких євреїв» та збірку, в якій розповідається про історію та сьогодення Чернівецького аеропорту, «Небо над Чернівцями». Серед наукових та навчальних видань, представлених на цьогорічний конкурс, були посібники: Романа Венгреновича «Курс фізики. Електрика і магнетизм», В. Солодкого «Основи заповідної справи», Галини Копильчук «Загальна цитологія», Анатолія Нямцу «Основи перекладознавства» та «Основи українсько-російського перекладу». Перемогу ж поділили підручник Ж. Карвацької «Будівельні конструкції» та спільна праця Василя Пішака і Оксани Сметанюк «Дикорослі лікарські рослини Буковини. Еколого-ресурсне та медичне значення». У номінації «Проза» перемогла збірка перекладів румунською мовою взірців прози класиків та сучасних творців української літератури, яку впорядкував Мірча Лютик, «Березневий сніг». У цій же номінації були представлені книги Віталія Колодія «Зоря над прірвою», Даніеля Одії «Тартак» та роман Олеся Гончара «Твоя зоря» у перекладі румунською мовою Г. Кригана. Найбільше творів претендувало на звання кращої поетичної збірки Буковини. Зокрема, це дві збірки Віталія Колодія «З вогню і квітів» та «Ангел на камені», «Під небесами Чернівців» Володимира Вознюка, «Перетин яблука» Аніфатія Свиридюка, «Вовча година» Василя Бабуха, «Зустрічі-не спалахи життя» Василя Васкана, «Черн: зухвалі візії» Мар'яна Лазарука, «Ріка осінньої сльози» Ігоря Маковійчука, «Цвіт на бистрині» Степана Кириляка та «Один і множина» Аркадія Опаіца. Саме остання румуномовна збірка, видана у видавництві «Золоті литаври» і здобула перемогу у номінації «Поезія». В останній номінації - «Мистецтво» було представлено книги-каталоги робіт Олени Гасюк, Володимира Ворончака - «Народне мистецтво Буковини», Віталія Писарюка - «Моя галерея», а також п'яту книгу з авторської серії вокального циклу Івана Дерди «За знаком часу» та книга-дослідження робіт художників, що творили у кінці XIX- на початку XX ст., Тетяни Дугаєвої. Саме це видання й розділило перемогу у своїй номінації з виданням Івана Дерди. За результатами конкурсу «Книга року» його переможці - видавництво та автор - отримають дипломи переможців та грошову премію у розмірі одна тисяча гривень в кожній номінації. Загалом конкурс, заснований облдержадміністрацією, покликаний сприяти розвитку вітчизняного книговидання; підвищенню ролі книги в суспільстві; пропагувати твори історико-краєзнавчої тематики, художньої, мистецької, навчальної літератури та книг для дітей і юнацтва.

Увага!
Права на публікацію можуть належати особам, які не повідомлені про розміщення на нашому ресурсі.
Після перегляду статті залишайте свої коментарі.

Тут реклама

Інформація

" Гість " не можуть коментувати дану новину.

Правила порталу

Забороонено
  • Зовнішні посилання на сторонні ресурси
  • Імена з нецензурних висловів
  • Непристойні вислови
  • Флуд
  • Реєстрація декількох користувачів
За це можна отримати:
  • Блокування від 7 днів.
  • Видалення облікового запису.

Погода

Зараз на сайті:

Всього відвідувачів: 11

На сайті: 1
Гостей: 5

Список користувачів :
.

Список Роботів:
MSN , Yandex , Googlebot , Googlebot Image .

Статистика