Jam-Warez

Найпопулярніші статті


Буковинський корупційний букет?

Розмістив: Admin | Переглядів: [162] | Коментарі [0] | 18 травня 2009
Півроку тому "Тема” опублікувала статтю про конфлікт між новим керівником Сокирянської райдержадміністрації Кістругою та старим головою райради Козаком, що на Буковині. За цим послідував лист голів сільрад, а ще сотні (!) коментарів до публікацій на нашому сайті. Ми отримали чергового листа з Сокирянщини. В ньому - факти, що вказують на прикриття злочинів, скоєних державним посадовцем. Тому друкуємо його в надії на реакцію прокуратури. Адже на нинішній хвилі боротьби з корупцією когось можуть зацікавити факти, що вказують на корупцію не лише голови райради Козака, а й генерала СБУ Ситара, прокурорів Поцілуйка й Тартуса. Щодо особливо активних сокирян, які перетворили форум сайту на місце базарної лайки, суворо попереджаємо: припиніть неподобство, інакше знищимо не лише тему для обговорення, а й самі публікації.

Як на Буковині порозуміються нове та старе, якщо “сильний менеджер” голова Сокирянської районної ради Козак В.В. хоче і надалі утримувати незаконно прихоплені землі, розпоряджатися майном, нажитим багатьма поколіннями селян району.
Хіба могло сподобатися Василю Васильовичу те, що Сокирянська райдержадміністрація, якою нині керує ненависний для Козака Кіструга О.М. подала до Господарського суду позовну заяву про неправомірність виділення придністровських земель ТзОВ «Бомбардир”. На підставі договору від 10.01.05р. Сокирянська райдержадміністрація уклала договір оренди земельної ділянки під обслуговування пляжу із ТзОВ “Бомбардир” терміном на 49 років з умовою виготовлення протягом одного року проекту її відведення. Проект до цього часу не виготовлений, а підставна особа пан Сандуляк використовує всі 9 га пляжу з орендною платою 948 грн. на рік.
Саме Кіструга та його команда вже не вперше звернулися до прокуратури із заявами, де йшлося про численні проблеми із законом у нинішнього голови райради. У них вказано навіть на таку “дрібницю”, як протизаконне працевлаштування двох заступників у місцевому органі самоврядування. І це у нашому, більш ніж на 90% дотаційному районі. Йдеться й про таку “дрібничку” як, скажімо, продаж автобуса районній лікарні під автомобіль швидкої медичної допомоги - за значно завищеною ціною.
Автори публікації в інтернет-виданні “Тема” розповідають про те, що пан Козак неодноразово був обраний депутатом обласної та районної рад. Це єдине правдиве твердження. А далі пишуть таке, ніби не живуть в районі і не відають, що тут робиться і ким. Бо не Козак розпочинав, і на жаль, не він дбав, щоб газифіковані були всі села району. Складається враження, що автори із 80-их років не їздили до села Михалкове, бо асфальтована дорога до цього села була побудована задовго до того, як Козак сів у керівне крісло району. І тоді, і тепер він більше переймається не духовними цінностями, такими як відновлення Галицького монастиря, а матеріальними.
Смішно читати про те, як стараннями Василя Васильовича споруджено району поліклініку. Її ж будували попередники. І будівництво поліклініки було в стадії завершення, коли Козака призначили на посаду голови Сокирянської райдержадміністрації. Тому й зрозуміло, що стрічку довелося перерізати саме йому, разом із тодішнім керівництвом району та області.
Читаєш, і диву даєшся, як майстерно автори видають бажане за дійсне, приписуючи своєму хазяїну заслуги, до яких він жодного стосунку не мав і не має. Як, скажімо, до введення в дію на Українсько-Молдовському кордоні КПП “Сокиряни-Окниця”. Смішно читати про “грамотні дії” В.В.Козака, завдяки якому нібито виділяється частина відрахувань із коштів на спорудження Дністроської ГАЕС на добудову районної лікарні. Хочеться нагадати забудькуватим авторам, що рішення про виділення коштів на розвиток соціальної інфраструктури м. Новодністровськ та Сокирянського району у сумі 205 млн.грн. було прийняте Кабінетом Міністрів України, до якого Козак не має жодного стосунку.
Скільки не говори “цукор”, в роті не солодшає. Тож скільки б група підтримки голови Сокирянської районної ради не приписувала “добрих справ”, люди в районі знають, на собі відчули, чого коштують апетити цього посадовця. Нагадаємо, що майже 2 роки тому він продав землю та майно у селі Вашківці, можна сказати разом із селянами. А масове побиття незговірливих селян стало додатковим штрихом до портрету цього багатогранного керманича.
Факти та документи, як відомо, річ вперта. А вони засвідчують, що на підставі розпорядження голови райдержадмінісрації (читай Козака В.В.) від 01.07.04 р. за № 257 Чернівецький Геоінфоцентр розробив проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки рідному брату Володимиру для ведення сільськогосподарського виробництва. Прокурор чомусь не взяв до уваги дві дуже важливі речі – те, що ділянка розміщена в прибережній смузі та в другому поясі санітарної зони, де забороняється використання отрутохімікатів. Всупереч законодавству Володимир Козак посадив на цій ділянці сад та оприскує його 10-15 разів щороку. Хворіють діти та дорослі. Згідно Земельного кодексу України ці ділянки взагалі не мали б розорюватися, а використання отрутохімікатів у прибережній зоні категорично заборонено.
Ще попередня “неугодна” команда, яка очолювала Сокирянську РДА, подала до Господарського суду позов про відміну розпорядження, за яким Козак Василь Васильович щедро обдарував придністровською земелькою рідного брата Володимира. Тоді жителі невеличкого села Непоротове сподівалися, що їхні інтереси будуть захищені судом. А коли пропала їх віра у неупереджені рішення, поїхали до Чернівців з плакатами пікетувати суд. А потім прийшли “свої хлопці” у керівне крісло РДА і нікого вже не хвилювала ні доля селян, ні попирання українського законодавства. Ба, навіть більше. Попереднім головою РДА П. Брижаком зроблено царський подарунок всемогутньому голові райради. На підставі розпорядження Сокирянської РДА № 500-р на території Коболчинської сільської ради ДП “Чернівецький Геоінфоцентр” згідно із технічним завданням від 05.09.07 р на замовлення ПП «Буковина-Агросвіт” розроблений проект землеустрою, за яким відведено земельну ділянку з наступним викупом для будівництва та обслуговування фруктосховища площею 2,7 га. Щоправда, в розпорядженні нічого не сказано про сплату втрат сільськогосподарського виробництва. У своїй відповіді депутатам прокурор „забув” вказати, що цей об’єкт було викуплено за 40 тис.грн., фактична ж вартість його - понад 2 млн.грн. А ще недобудована споруда цегельного заводу є власністю міжгосподарського об’єднання.
До речі, в цьому ж році корпорації ”Сварог-Вест” було продано Козаком Романковецьке хлібоприймальне підприємство, яке приватизоване ним з порушенням прав власників акцій цього підприємства.
А при продажі корпоративних прав АФ «Прогрес-Агро” виявилося, що частину майна на суму 202 тис.грн. було фіктивно відписано за борги Романковецькому ХПП. Так само за борги з інших підприємств району було незаконно отримано майна на понад 500 тис.грн.
Автори матеріалу бідкаються , мовляв, погані хлопці образили великого будівничого Дейнеку В.А., який має великий досвід роботи у вищих ешелонах влади. Нібито Василя Андрійовича примушували писати заяву на звільнення. А він, сердешний, напевне забув, що ігнорував розпорядження нинішнього керівника РДА, та зловживав владою. Чому ж такого крику здійняли прибічники Козака навколо “стражденного” Дейнеки. Та мабуть шкода такого “професіонала” втрачати, який без зайвих запитань підпише бажані розпорядження. Дарма, що незаконні. Як було із садівничим товариством «Берізка”, матеріали щодо якого розслідуються в прокуратурі.
Які б відписки не надходили, існує розпорядження Сокирянської РДА від 09.11.04 р. №452, за яким садівничому товариству “Берізка” надано дозвіл на розробку техдокументації та землеустрою для ведення садівництва (і це в другому поясі санітарної зони). Не важко здогадатися, що це розпорядження також підписане Козаком В.В. У списку майже весь бомонд області та району, обдарований золотою придністровською земелькою – представники обласної прокуратури, СБУ та районного начальства. До речі, садівниче товариство «Берізка” було створене на базі Чернівецького РБУ-2, яке мало державний акт на постійне користування земельною ділянкою. Згодом, ці ділянки розпорядженням пана Дейнеки були передані у власність потрібним людям. Щасливцями стали – генерал СБУ П.Житар, прокурор В.Тартус, хоча жодної заяви від них не зареєстровано в РДА. Може ці пани і не знають про отриману землю?
Може саме тому прокуратура області в особі першого заступника прокурора Чернівецької області Поцілуйка В.М. не спроможна побачити витівки “професійного посадовця з високим рейтингом”, колишнього голови Сокирянської РДА, а нинішнього керівника місцевого самоврядування в районі Козака В.В.
Перелік “подвигів” цього керівника місцевого самоврядування можна продовжувати.
У 2003 році господарським товариством “Риф-Агро” підписано договір купівлі-продажу, за яким придбало у ВАТ «Дністровська ГАЕС” незавершене будівництво споруди поста для проведення гідрологічних спостережень та замірів, що знаходиться у прибережній смузі Дністровського водосховища. І хоча добротні споруди власники вже експлуатують, до цього часу немає дозволу на початок їх будівництва. Побудовані вони в прибережній смузі р. Дністер, а поряд зводяться ще три цокольні поверхи. Хто справжній власник гідрологічного поста і хто делегував Козаку право робити ці спостереження прокурор чомусь не поцікавився.
Зрозуміло, що Козаку дуже хотілося мати в команді Кіструги своїх людей, таких як в.о. заступника голови райдержадміністрації Степаненко Л.І., яка ще на посаді сільського голови виконувала специфічні завдання свого кумира. І як би не кричали “приспішники” Козака, нинішній керівник РДА звільнив цю жінку, яка до речі, ще на попередньому місці роботи – головою с. Романківці скомпрометувала себе незаконними діями. Навіть була притягнута до кримінальної відповідальності. До речі, законність звільнення Степаненко підтвердив Хотинський районний суд.
Майже детективну історію повідав автор про нібито переслідування керівника апарату райдержадміністрації Бушовської Л.Т. Навіщо ж її переслідувати? Вона, сердешна, своїх посадових обов’язків не виконує, бо просто не знає. А якщо людина не знає, що робить, а тим більше у керівних органах виконавчої влади, то чи має вона право займати місце? Але крапка у цій справі ще не поставлена. Останнє слово за апеляційним судом.
Час від часу голова райради та його прибічники організовують пасквілі, поїздки до Чернівців та Києва. Мовляв, не так керує Кіструга. Дійсно – «не так», як того бажає пан Козак. А хоче він щоб нинішня команда РДА закрила очі на всі зловживання та дала можливість і надалі розкрадати землі, привласнювати людське майно, кошти.
Районні ЗМІ звикли видавати бажане за дійсне, приписувати голові районної ради найрізноманітніші заслуги. Кого ж може вихваляти телерадіоорганізація «Сокиряни”, створена замість незручної радіоредакції? Про кого може писати керівний склад пенсіонерок редакції районної газети «Дністрові зорі”? Зрозуміло, про благодійника – засновника, який платить гроші з бюджету району.
Отже, образ білого і пухнастого Козака продовжують активно пропагувати місцеві ЗМІ. Кіструга дозволив собі сказати правду про «професійного посадовця” Козака? Ату його, ату.

Світлана Коляда, http://www.tema.in.ua/
На фото - герб "Сокирян", http://cokyra-city.cv.ua/

Увага!
Права на публікацію можуть належати особам, які не повідомлені про розміщення на нашому ресурсі.
Після перегляду статті залишайте свої коментарі.

Тут реклама

Інформація

" Гість " не можуть коментувати дану новину.

Правила порталу

Забороонено
  • Зовнішні посилання на сторонні ресурси
  • Імена з нецензурних висловів
  • Непристойні вислови
  • Флуд
  • Реєстрація декількох користувачів
За це можна отримати:
  • Блокування від 7 днів.
  • Видалення облікового запису.

Погода

Зараз на сайті:

Всього відвідувачів: 11

На сайті: 1
Гостей: 5

Список користувачів :
.

Список Роботів:
Yandex , MSN , Googlebot , Googlebot Image .

Статистика