Jam-Warez

Найпопулярніші статті


Перезарядка

Розмістив: Admin | Переглядів: [135] | Коментарі [0] | 25 травня 2009
Щойно у вівторок закінчився президентський водевіль про найкращого «сантехніка» на чолі його секретаріату (саме цього дня Віктор Ющенко своїм указом звільнив Віктора Балогу з посади і призначив на його місце Віру Іванівну Ульянченко), як політологи в один голос заговорили про грядуще в Україні кадрово-політичне перегрупування. Звісно, воно дуже інтригує кого там з президентського секретаріату «підуть», а хто залишиться, дружитиме тепер секретаріат з Кабміном чи ні, але для далекої провінції, якою є, наприклад, Буковина, набагато цікавішою і ближчою до тіла є своя, місцева владно-кадрова сорочка. Тим паче, що, коментуючи відставку керівника секретаріату, Президент заявив: «Є перезарядка влади, яка назріла. Попереду виборча кампанія, і, очевидно, частина суспільства хотіла б побачити інших людей, іншу тактику, інші відносини».

Деталі «перезарядки» наразі невідомі, але зрозуміло: якщо Ющенко заявив про намір балотуватися на новий термін, то для цього будуть підпорядковані усі його ресурси. Власне, перше підтвердження вже є – керівником свого секретаріату він призначив Віру Ульянченко, яка напередодні, у суботу, 16 травня, була обрана головою ради партії «Народний Союз «Наша Україна».

Навряд чи таке рішення є випадковим, а отже, схоже, що Президент збирає на нові вибори стару з добрих помаранчевих часів минулих президентських виборів гвардію. У 2004-му на Буковині його штабом керував нинішній заступник міністра аграрної політики Іван Демчак. Пригадується, щойно він зник у столиці з місцевого політичного небосхилу, як крайову НУ одразу почали роздирати протиріччя між різними центрами впливу. То був веселий час, коли Валера Чинуш хотів бути чернівецьким мером, радники губернатора Ткача – керувати самим губернатором, а керівник «Машзаводу» Віктор Сідляр міг запросто не пустити на територію підприємства голову облдержадміністрації. Се весілля закінчилось ще веселіше – «Наша Україна» зазнала у краї відчутної поразки на наступних (2006 р.) виборах до Верховної Ради та місцевих рад, і ще відчутнішої – на позачергових (2007 р.) парламентських.

Відтак, якщо версія про облік та мобілізацію Президентом перевірених помаранчевих штиків вірна, то чому б не припустити, що незабаром на теренах краю може знову з’явитися постать Івана Микитовича Демчака з притаманним тільки йому лемківським вмінням розрулювати конфліктні ситуації та щасливо не доводити їх до точки кипіння. Питання лише в тому, чи вдасться сьогодні Демчаку вже на обласному рівні зібрати і відмобілізувати стару гвардію – виконати в краї те, що на рівні держави сьогодні, як виглядає, призвали зробити Віру Іванівну?

Завдання – хто б для нього не був мобілізований – справді буде не найлегше. Дуже вже багато в області з числа колишніх помаранчевих ображених, а ще більше розчарованих у теперішній владі. Нинішні хлопці «у левах» дуже вже для цього постаралися. Це - по-перше. По-друге, і з самою не ображеною місцевою владою також ще треба щось робити. Ще на зорі свого кермування голосно самопроголошені «ефективними» наші «менеджери» виявилися геть зовсім нікудишніми, яко партійні люди. Щобільше, яко партійні лідери обласної «Нашої України», яку вони спочатку на початку 2007-го осідлали, а потім дуже старанно, а потім дуже старанно вичистили з неї, можливо, небезгрішні й кабінетно неграмотні, а такі віддані партії загартовані осінньо-зимовим 2004-го революційним майданом кадри. Партію почистили і, даруйте, яловою і залишили. Тому й гризуть сумніви, що «Павлюк, Куліш & К», яко нинішні керівники крайового НУНСу, і можуть стати тим ядром оновленої НСНУ та «перезарядки», здійснити яку сьогодні й відряджено Віру Іванівну. В усякому разі чомусь геть зовсім не віриться, що саме за цими хлопцями й потягнуться оновлюватися ображені помаранчеві з Буковини.

А ось куди потягнуться самі «менеджери», то це ще велике запитання. Надто, з огляду на вміння українців, яко справжніх патріотів, у відповідальний момент розкладати яйця по різних кошиках. Не забуваймо, що той же Володимир Іванович Куліш, як брешуть злі язики, у своїй економічній долі не раз пересікався з небідним Дмитром Фірташем, який, кажуть, продюсує сьогодні інший президентський передвиборний проект. Та й, зрештою, як казав хтось із класиків, вчасно зрадити – це зовсім не боягузтво, а мудрість…

Хоча, звісно, гарантій, що до того часу можна кадрово дожити, - ніяких. Он, учора Інтернет раптом заряснів про можливі кадрові чистки на місцях – втрату посади губернатором Херсонської області Борисом Силенковим, який перейшов торік з «Нашої України» в «Єдиний центр», ротацію у Тернопільській області – її губернатору Юрію Чиж марю можуть не пробачити близькість до Балоги й високий результат ЄЦ на останніх виборах в облраду. Кажуть, свої посади можуть втратити й губернатори Львівської та Хмельницької областей – Микола Кміть та Іван Гавчук.

До речі, проголошена перезарядка обіцяє бути часом істини й для місцевого «Єдиного центру». Бо, погодьмося, одна річ бути пропрезидентською партією, ба, навіть переплюнути у цьому місцеву НСНУ, і зовсім інша – працювати після того, як партійний батько з Мукачевого звинуватив колишнього роботодавця Президента у всіх смертних гріхах.

Звичайно, такий політекстрим не може бути чимось новим для лідера місцевих єдино центристів Теофіла Бауера, який, знаємо ще з часів губернаторства, вміє тримати удар, однак нова ситуація може серйозно завадити вкоріненню ЄЦ на теренах краю. Досі про успішність цього процесу красномовно свідчили як кадрові придбання молодої партії, так і недавні результати місцевих довиборів в області. Так, за повідомленням після виборів 3 травня ц.р. прес-служби Чернівецької обласної організації «Єдиний Центр», на виборах Герцаївського міького голови перемогу здобув саме єдино центрист, а переможець на виборах голови Мариничівської сільської ради (Путильський район) ткаоє вступив до лав ЄЦу. Але це вже в минулому, а сьогодні на носі місцеві вибори, де є ласі шматочки. Скажімо, мера у Стор ожинці – там, кажуть, ЄЦ має свого кандидата і всерйоз розраховує (принаймні так було досі) на перемогу.

А ще відомо, як у Чернівцях на Грушевського,1 сидить немало бажаючих (тепер уже точно з єдиної пропрезидентської партії НУНС) для початку спробувати по-дорослому відігратися у єдино центристів за всі їхні дотеперішні заклинання у своїй більшій пропрезидентськості. Ну, а потім, звісно, відвоювати собі захоплену, як виглядає сьогодні після заяв Балоги, уже лжепропрезидентським ЄЦом електоральну нішу. І ще не ясно, як у цій ситуації поведуть себе помітні буковинські єдино центристи. Частина з них вже встигла побувати у різних партіях і розуміє, що вони створюються не тільки для побудови світлого майбутнього, бо по дорозі до цієї цнотливої мети треба ще щось самому їсти і сім’ї годувати.

Звісно, досвід нашоукраїнського партбудівництва у краї легко підказує, що в обласних нашоукраїнців й раніше було багато хороших планів. Останній з них – відчайдушне передвеликоднє голосіння нашоукраїнця і начальника управління економіки облдержадміністрації Ігоря Сідляра «з проханням негайно провести обласну партійну конференцію, на якій розглянути питання про неможливість подальшого перебування біля керма буковинської НСНУ нинішнього губернатора краю Володимира Куліша і його першого заступника Віктора Павлюка, а також доцільність їхнього перебування у партії». З того часу вже минув місяць і стало зрозумілим, що добра радянська традиція пустити гарячу пару в хороший гудок живе і перемагає у ще кращому нашоукраїнському партбудівництві. Це – як мінімум. А максимум – про ціну мовчання – ми, можливо, колись і дізнаємося. Хоча, можливо, щось у цій накатаній схемі Вірі Іванівні й справді вдасться змінити. Сьогодні тільки лінивий не говорить, що вона дуже системна людина. Якщо раптом жінка і для Буковини знайде такого ж «системника», мо’ перезарядка і відбудеться. Це якщо, звісно, місцевим нашоукраїнцям не завадять…місцеві нашоукраїнці.

Володимир Стефанець, «Доба»
Збільшити зображення: http://www.valar.ru/upload/jpg/0509/perezar1.htm

Увага!
Права на публікацію можуть належати особам, які не повідомлені про розміщення на нашому ресурсі.
Після перегляду статті залишайте свої коментарі.

Тут реклама

Інформація

" Гість " не можуть коментувати дану новину.

Правила порталу

Забороонено
  • Зовнішні посилання на сторонні ресурси
  • Імена з нецензурних висловів
  • Непристойні вислови
  • Флуд
  • Реєстрація декількох користувачів
За це можна отримати:
  • Блокування від 7 днів.
  • Видалення облікового запису.

Погода

Зараз на сайті:

Всього відвідувачів: 12

На сайті: 1
Гостей: 6

Список користувачів :
.

Список Роботів:
Yandex , Googlebot , MSN , Googlebot Image .

Статистика