Jam-Warez

Найпопулярніші статті


На Буковині в рамках засідання круглого столу дійшли висновку, що проект Конституції, запропонований Президентом України, заслуговує на увагу та обговорення

Розмістив: Admin | Переглядів: [68] | Коментарі [0] | 8 червня 2009
Такого висновку дійшли учасники науково-практичного «круглого столу» на тему «Яка Конституція потрібна Україні та її громадянам?», організованого Буковинським політологічним центром за сприяння кафедри політології і державного управління історичного факультету ЧНУ. У засіданні взяли участь близько 40 осіб - науковців, представників громадськості, експертів. Оскільки обговорення мало експертно-правовий характер, то до нього навмисно не запрошувалися представники політичних партій. Про це повідомляє ЧОДА.
Учасники обговорення розглянули питання, чи потрібні зміни до чинної Конституції, якаю має бути модель державного управління в Україні, зупинилися на моделі влади загалом, в тому числі й на місцевому рівні, а також обговорили форми і механізми прийняття змін до Конституції. Як зазначив на «круглому столі» заступник керівника апарату обласної державної адміністрації Борис Руснак, чинна Конституція потребує вдосконалення. Але проект змін до неї повинен пройти науково-експертну оцінку, а для цього має бути проведений консультативний референдум, результати якого будуть враховані при затвердженні її остаточного тексту. Учасники «круглого столу» також дійшли згоди в тому, що модель державного управління в Україні може бути змішаною (президентсько-парламентською), але з домінуванням президента. Також влада має децентралізуватися, а регіони мають отримати більше повноважень. Для цього було б добре повернутися до мажоритарної (або принаймні змішаної мажоритарно-пропорційної) процедури виборів до місцевих рад.
Борис Руснак зупинився на нововведеннях, запропонованих Президентом України Віктором Ющенком у його проекті Конституції. Він наголосив на тому, що в президентському проекті вперше передбачено право законодавчої ініціативи для народу (для внесення законопроекту потрібні підписи не менше 100 тис. громадян України, які мають право голосу); також відзначив ще один крок назустріч демократії в цьому проекті: друга палата двопалатного парламенту представлятиме інтереси регіонів. Також у цьому проекті спрощено можливість проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

P.S. У результаті обговорення прийнято відповідне звернення:
Учасники круглого столу, що відбувся 4 червня 2009 року в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, висловлюють занепокоєння спробами кулуарних домовленостей щодо внесення змін до Основного закону країни та вносять наступні пропозиції до законодавчої влади України:
1. Зміни до чинної Конституції України справді назрілі та потрібні.
2. Ці зміни мають вноситися лише після попередньої всебічної наукової експертизи та широкого громадського обговорення у відповідності до стандартів Ради Європи та інших міжнародних організацій, членом яких є Україна. 3. Принципові зміни до Конституції повинні бути внесені після проведення консультативного референдуму, результати якого мають бути враховані Верховною Радою України.
4. Зміни до Конституції повинен вносити лише новий склад Верховної Ради України, сформований відповідно до вільного волевиявлення громадян та на засадах нового виборчого закону.
5. У новому законі «Про вибори народних депутатів України» пропонується закріпити або змішану виборчу систему, або пропорційну систему з відкритими списками.
6. Вважаємо за необхідне внести зміни до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». Зокрема, передбачити проведення виборів від сільських до міських рад включно на засадах мажоритарної системи, а депутатський корпус обласних рад пропонується формувати за змішаною виборчою системою.
7. Учасники круглого столу вважають неприпустимими нинішні пропозиції щодо скасування інституту всенародних, прямих виборів Президента України та його обрання у Верховній Раді України.
Під зверненням підписалися: головуючий - д.політ.н.,професор, координатор Буковинського політологічного центру Круглашов А.М.; секретар - к.політ.н., асистент кафедри політології та державного управління ЧНУ Гаврада І.О.; від Чернівецького прес-клубу реформ Смолдирєва Т.П.; к.і.н., член Буковинського політологічного центру Буркут І.Г.; к.політ.н., доцент кафедри міжнародної інформації ЧНУ Катеринчук П.М.; від Буковинського центру виборчих технологій Бабюк І.О.


Ілюстрація - http://gazeta.univ.kiev.ua/

Увага!
Права на публікацію можуть належати особам, які не повідомлені про розміщення на нашому ресурсі.
Після перегляду статті залишайте свої коментарі.

Тут реклама

Інформація

" Гість " не можуть коментувати дану новину.

Правила порталу

Забороонено
  • Зовнішні посилання на сторонні ресурси
  • Імена з нецензурних висловів
  • Непристойні вислови
  • Флуд
  • Реєстрація декількох користувачів
За це можна отримати:
  • Блокування від 7 днів.
  • Видалення облікового запису.

Погода

Зараз на сайті:

Всього відвідувачів: 12

На сайті: 1
Гостей: 6

Список користувачів :
.

Список Роботів:
MSN , Googlebot , Yandex , Googlebot Image .

Статистика