Jam-Warez

Найпопулярніші статті


Студенти відхилили фінансовий удар Тимошенко, однак боротьба триває

Розмістив: Admin | Переглядів: [116] | Коментарі [0] | 7 травня 2009
Саме так вважають представники Національного студентського союзу та Студентського захисту, – провідних студентських об’єднань України, домігшись призупинення дії окремих частин урядового рішення (Постанови КМУ від 14 квітня 2009 року №369), яке значно розширювало перелік платних послуг у вищих навчальних закладах. Про це www.press.cv.ua повідомив президент НССУ, Анатолій Ігнатович.

Однак, студенти продовжуватимуть боротися за повне скасування постанови Кабінетом Міністрів України або внесення змін до неї з метою виключення норм, що дозволяють брати оплату за відпрацювання студентами практичних, лабораторних та семінарських занять з дисциплін, що були ними пропущені без поважних причин. “Цей пункт суперечить ст. 53 Конституції України в частині гарантій громадянам безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі та ст. 42 закону “Про освіту”, – аналізує ситуацію Анатолій Ігнатович, президент Національного студентського союзу, – “хоча питання вже зрушене з мертвого місця. Тепер, навіть якщо ректором університету стане людина, наближена до мера Києва, студентів не зможуть зобов’язати придбати скафандр чи інші елементи форми космонавта, адже більша частина антиконституційних новацій Постанови КМУ №369 призупинені Президентом”.

“Прожити на стипендію, яка менша від прожиткового мінімуму – неможливо. Окрім того частина студентів взагалі її не отримує. Добре, якщо студента підтримують батьки, однак, якщо це джерело відсутнє, студент повинен працювати, щоб вижити. Так, в переважній більшості випадків роблять студенти-старшокурсники: поєднують навчання із роботою. Що ж робити тепер тим, хто працює, пропускаючи частину пар без поважних причин (заробляння грошей не є поважною причиною для пропуску пар): віддавати останню копійку за неякісно проведену пару замість купівні буханця хлібу?” – виступає проти оплати за пропуски занять голова Студентського захисту Андрій Черних.

Організоване студентство також не сприймає можливість брати оплату зі студентів за проведення за “бажанням” учнів та студентів додаткових індивідуальних занять та додаткових консультацій, що може призвести до фактичної легалізації корупції у вишах. “Я готовий і мені навіть хочеться найкращим студентам-відмінникам дати якісну освіту. У свій вільний час я хочу збагатити їхні знання тим, чим я володію, однак, керуючись Постановою КМУ, мені зараз скажуть: ні, ви повинні за це брати гроші. В мене це викликає обурення” – солідарний зі студентами у цьому питанні Геннадій Варламов, проректор Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут”.

Григорій Кузьмін, радник голови Херсонської обласної державної адміністрації, перший віце-президент НСС зауважує: “Я категорично проти додаткових занять за гроші. Викладачі вищих навчальних закладів будуть змушувати студентів до “добровільних” консультацій та індивідуальних занять (якщо не за власним бажанням заробити, то за вказівкою адміністрації та спущеним на них “плановим” показником додаткових занять)”.

Нагадаємо, що приводом до початку студентських виступів стала постанова Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2009 року №369 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” (щодо розширення платних послуг, що можуть надаватися державними навчальними закладами). Національний студентський союз надіслав листа першим особам держави, який підписали понад 50 представників органів студентського самоврядування, молодіжних громадських організацій та студентських профспілок із 17 регіонів України, з вимогою залишити освіту доступною і зупинити дію постанови. Зустріч представників ВМГО “Національний студентський союз” та ГК “Студентський захист” із заступником Глави Секретаріату Президента Ігорем Поповим 30 квітня 2009 року дала зелене світло виходу Указу Президента №285/2009, що призупиняє дію деяких положень антистудентської постанови Кабінету Міністрів України, однак не в повній мірі знімає це питання з порядку денного. Президента не зупинили виправдання Міністерства освіти і науки України, зокрема заступника Міністра Петра Кулікова: “Держава не може платити за все. Тому визначені платні послуги сприятимуть більш відповідальному ставленню студента до навчання загалом”.

Увага!
Права на публікацію можуть належати особам, які не повідомлені про розміщення на нашому ресурсі.
Після перегляду статті залишайте свої коментарі.

Тут реклама

Інформація

" Гість " не можуть коментувати дану новину.

Правила порталу

Забороонено
  • Зовнішні посилання на сторонні ресурси
  • Імена з нецензурних висловів
  • Непристойні вислови
  • Флуд
  • Реєстрація декількох користувачів
За це можна отримати:
  • Блокування від 7 днів.
  • Видалення облікового запису.

Погода

Зараз на сайті:

Всього відвідувачів: 10

На сайті: 1
Гостей: 2

Список користувачів :
.

Список Роботів:
Yandex Blog , Rambler , Yandex , MSN , Yandex Something , Googlebot .

Статистика